I år ba vi våre bidragsytere om å vurdere symboler for tro i de muslimske samfunnene de skrev om. Symboler er sentrale i alle kulturer og underkulturer rundt om i verden. Noen er vi nært knyttet til. Andre er vi ikke engang klar over. Vi er glade for å dele med deg det fascinerende utvalg av symboler som er blitt introdusert til oss fra hele verden og hvilken betydning de har for ulike muslimske grupper.
Kristne anerkjenner universelt mange symboler – korset, fisken, saltet og lyset, bilder som har betydninger og assosiasjoner vi gjenkjenner. Det er ikke så mange universelle symboler i islam. De pleier å være mer lokale. Her er noen av de vanligste symbolene:
Kalligrafi: Avbildninger av levende vesener er forbudt i islam på grunn av troen på at slik skapelse er for Gud alene. Derfor har kalligrafiske representasjoner av vers fra Koranen vært viktige i islamsk kunst og design.
Grønnfargen: Grønn har tradisjonelle assosiasjoner i islam – i Koranen, for eksempel, er det forbundet med paradis. Det var også fargen til det mektige sjia-arabiske Fatimid-dynastiet på 800-tallet.
Stjernen og halvmånen: Dette symbolet er brukt noen steder av islam i middelalderen, men ble også brukt i romersk og kristen symbolikk. Som Det osmanske rikets emblem ble det mer tydelig forbundet med islam i slutten av 1800-tallet.
Symboler tjener til å minne oss om viktige ting, gi oss en følelse av sammenheng og hjelpe oss med å definere våre trosretninger. Bruk symbolene du lærer om de neste 30 dagene som inspirasjon for dine bønner.